Category
Specialprojekt
About This Project

Det sägs att klättring började som sport för 200 år sedan. Till Sverige kom klättringen i slutet av 1930-talet och det var på Häggstaberget i Botkyrka söder om Stockholm som pionjärerna klättrade. I slutet av 1980-talet byggdes de första inomhusväggarna för klättring i Sverige. Under 1990-talet hade klättringen sin ”boom” då intresset för klättring var stort både i media, som fritidsintresse och träningsform. Detta mycket tack vare att klättringen blivit mer lättillgänglig via klätterväggarna.

Klättercentret Solna är idag den största klätterhallen i Sverige räknat till omsättning. Den höga klätterkvaliteten har blivit dess varumärke. I januari 2010 öppnade Klättercentret sin andra anläggning på Telefonplan söder om Stockholm. Här finns väggar som uppfyller kraven för internationella tävlingar och anläggningen är utnämnd till Sveriges nationalarena för klättring.

Metrolit iordningsställde lokalerna och installerade värme, vatten, ny ventilation, belysning, reception samt omklädningsrum. I det gamla höglagret byggdes en kontorsdel och ovanför den gjordes ett entresolbjälklag där en mäktig och unik bouldervägg är placerad. Bouldring innebär klättring på svåra klippartier nära marken, vanligtvis utan rep. Tillåten utrustning är klätterskor, kritpåse och en landningsmadrass. Repväggar täcker en yta på ca 1500 kvm och här finns både vertikala, överhängande och lutande väggar. I klätterhallens centrum fyller tornet Elefanten ut större delen av utrymmet och erbjuder ca 20 meter klättring med runt 12 meter överhäng.