Category
Hotell, Lokaler
About This Project

Stockholms nya mötesscen är Light Meetings. I ett av Stockholms mest expansiva område, kvarteret Pennfäktaren 10, med direkt närhet till Centralstationen har Metrolit byggt Nordic Light Hotels nya konferenslokaler.
– Beläggningen har varit hög sedan vi öppnade, med både gamla och nya kunder. Gästernas reaktion är mycket positiv och designen, belysningen och den nya teknologin är verkligen uppskattad, säger Sergio Duarte, Environmental and Projects Coordinator på Nordic Hotels.

Nordic Light Hotel har sedan starten 2001 inspirerats av det nordiska ljuset och genom avancerad ljussättning skapat positiv energi och stämning. I nära samarbete med Lars Pihl, kreativ ledare på Nordic Light Hotel och Svante Pettersson, ljusfilosof på Philips Lighting har Metrolit varit med och skapat hotellets nya mötesvåning, en trappa upp från hotellets lobby på Vasaplan 7. Light Meetings erbjuder deltagarna att ljus- och ljudsätta sina möten med individen och kreativiteten i fokus. Med små medel stimuleras flera sinnen, mötet utvecklas och blir både effektivt och nyskapande.

För Lars Pihl var utgångspunkten att skapa något som inte fanns. Grundtanken är att lokalen ska vara staden i staden. Här finns nu 15 lokaler och mötesrum i varierande storlek, varav det största tar upp till 140 personer. Möteslokalerna symboliserar huskroppar och mellan rummen ges känslan av en upplyst regnvåt gata. Mötesplatsen i mitten av lokalen ger intrycket av en park. Här stoltserar även betongväggen där riktig grönska växer och skapar en bättre inomhusmiljö och samtidigt ger en utomhuskänsla. Lokalens svarta tak symboliserar himlen och ljussättningen i lokalen är mycket effektfull.

Lars Pihl beskriver projektet som en fantastisk resa där alla som deltagit varit engagerade och dragit åt samma håll. Han menar att det är anledningen till att projektet blivit så lyckat och uppnått hans ursprungliga vision. Metrolits ansvarige arbetschef  är entusiastisk till projektet och dess slutresultat:
– Utmaningarna under projektets gång har varit många. Det har handlat om allt från att konstruera väggar med ”knä” på förhöjd sockel till pivåhängda dörrar och integrerade glaspartier. De runda rummen i glas har också inneburit kreativa lösningar på plats. Även att samordna alla installationer ovan undertak har varit en utmaning. Samtidigt som vi levt i projektet har vi även varit tvungna att ta hänsyn till övriga hyresgäster i fastigheten, vilket alltid innebär noggrann planering.

Metrolit har sedan 2003 utfört flera projekt i Vasahuset, mycket tack vare vår möjlighet att snabbt finnas på plats och flexibiliteten hos våra medarbetare. Vi har bland annat byggt om Nordic Light Hotels tidigare konferensavdelning på plan 10 i fastigheten. Den långa relationen mellan Metrolit, förvaltaren Humlegården och hyresgästen Nordic Light Hotel har varit en god grund till det lyckade slutresultatet.

Utöver nya tekniska lösningar och det kreativa ljuset har hållbarhet varit vägledande genom projektet. Light Meetings är certifierade enligt nordiska miljömärkningen Svanen och arbetar på lång sikt med det internationella miljöledningssystemet ISO 14001. Samarbeten med lokala designers, Svanenmärkta möbler, matta i ekologiskt material och att alla ljuskällor är LED är exempel på hållbart tänk på Light Meetings. Nordic Light Hotel har länge varit banbrytande och modiga i sina miljösatsningar. Frukosten hotellet serverar är till 70 procent ekologisk och 2011 införde de en köttfri måndag. Innovativt nytänkande speglar såväl hotellet som Stockholms nya mötesscen.