Category
Specialprojekt
About This Project

I Järfälla har Metrolit utfört om- och tillbyggnad av det kulturminnesmärkta begravningskapellet Pilgrimskapellet. Resultatet är ett nytt minnesrum som ger en efterlängtad möjlighet till minnesstund efter begravningar
– Det har varit ett minutiöst arbete där inget har lämnats åt slumpen. Resultatet är fantastiskt, säger Thomas Waltin, förvaltningschef på Svenska Kyrkan i Järfälla.

Pilgrimskapellet invigdes av dåvarande biskop Ingmar Ström 1977 och är sedan 1996 skyddat enligt kulturminneslagen. Svenska kyrkan står som huvudman, men kapellet står också till förfogande för borgerliga begravningar och förrättningar av andra religiösa samfund. Kapellet och närliggande Görvälns griftegård är ritade av Per Friberg och är hela Järfällas begravningsplats.

Det nya rummet tar emot upp till 45 sittande deltagare, är byggt under ett av de befintliga, utskjutande taken i kapellet och smälter väl in i byggnadens arkitektur. Det ramas in av en ursprunglig yttervägg och en ny glasvägg som ger utsikt över det böljande fältet. Projektet omfattade även ett serveringskök.

Metrolit har utfört projektet på generalentreprenad. Länsstyrelsen har följt arbetet och sett till att arkitektens visioner och idéer har respekterats och följts ner till minsta bult.
– Sådana här projekt är mycket känsliga. Samarbetet med Metrolit har fungerat väldigt bra. Snyggt på arbetsplatsen. Duktiga byggledare. En stor eloge till Metrolits snickare som förstod projektets känslighet och bland annat har återanvänt material som annars hade slängts, avrundar Thomas Waltin.