Category
Lokaler, Specialprojekt
About This Project

Metrolit fortsätter samarbeta med Aberdeen. Den här gången är det Sturegallerian som fått en uppfräschning av innegårdar och ett antal butiker. Vi genomförde ett antal ombyggnader i varierande omfattning.

Sturegallerian är en galleria med exklusiva butiker vid Stureplan i stadsdelen Östermalm i centrala Stockholm. Gallerian sträcker sig genom tidigare bakgårdar och ombyggda bottenvåningar från Stureplan till Grev Turegatan 9. Gallerian är en sammanslagning av flera kvarter och bakgårdar i området med en total yta av cirka 13 000 m² inklusive Sturebadet och Sturecompagniet och består av omkring 60 butiker, välkända restauranger, caféer och nattklubbar.

Sturegallerian byggdes mellan åren 1986 och 1989 efter ritningar av flera arkitektkontor, bland dem Hans Murman Arkitektkontor och Arndt & Malmquist Arkitektkontor. En förutsättning för att Sturegallerian skulle bli verklighet var återuppbyggnaden av Sturebadet som brann den 31 maj 1985.

I Sverige har Aberdeen Asset Management ett 100-tal medarbetare i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping och förvaltar omkring 230 fastigheter till ett värde av 30 miljarder kronor.

Det började med att lägga igen ett bjälklag på c:a 35 m². Därefter kom en förfrågan om vi ville förnya de båda ljusgårdarna. Hovtorgets ljusgård förseddes med akustikskivor och ljudglas (200 st bröstningar).

Därefter flyttades butiker i Oktagonen för att ge plats för Sturehofs Fisk/Matmarknad och Skaldjur, Frukt & Grönt och Brödbutik. Ett intensivt arbete med mycket folk inblandat, som mest 65 st. För att kunna driva denna matmarknad så byggde vi ett renseri i källarplanet på 100 m² med kylrumsväggar och nya kylmaskiner.