Category
Lokaler
About This Project

Metrolit genomförde en entreprenad i Wallenstams fastighet på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. Lokalerna i Kv Säljen skulle anpassas för det finansinriktade IT-företaget SkySparc.
– Kvalitet och hög servicenivå är mycket viktiga ledord för oss när vi arbetar med våra kunder. När vi började leta efter ett nytt kontor för att rymma vår framtida expansion, var det naturligt att kvalitet på lokalerna och värdens servicenivå kom högt upp på vår kravlista, säger Thomas Bergqvist, partner på SkySparc.

Projektet genomfördes på mycket kort tid. Våningsplanet som tidigare stått oanvänt och var i dåligt skick utrustades bland annat med limmad mönsterlagd parkett, platsbyggda ekgarderober, akustiktak, platsbyggda fönsterbänkskanaler i ek, kyla, värme och ett pentry. Eftersom fastigheten hade sättningar inleddes arbetet med att justera upp golvet. Golvet lutade generellt med 12 centimeter på 5 meter.

Beroende på SkySparcs verksamhet har kraven på tekniska utrustningen varit mycket hög. Projektet har inneburit en rad speciallösningar där utmaningen har varit den korta produktionstiden.

Fastigheten kallades Shellhuset då det 1927 uppfördes som huvudkontor åt svensk-engelska Mineralolje AB (senare AB Svenska Shell). Byggnaden med dess karaktäristiskt rundade form har ritats av Albin Starks arkitektkontor. Formen var en anpassning till den pumpstation och dess skärmtak som uppfördes framför byggnaden. I fönstrens överstycke på andra våningen återfinns fortfarande Shellsnäckan. Svenska Shell flyttade 1975 sitt huvudkontor och då försvann även bensinpumparna framför huset.

2005 förvärvade och renoverade Wallenstam fastigheten och har idag sitt Stockholmskontor där. Lokalerna har huserat verksamhet inom finans, försäkringar och inte minst varit TV-kuliss för Sveriges första tv-såpa ”Varuhuset” i slutet av 1980-talet.